Ryžový olej v kozmetike: Prečo si ho zamiluje aj vaša pokožka?

10.04.2021

Hľadáme ten najjednoduchší, pritom neinvazívny a k tomu aj lacný spôsob, ako predísť starnutiu pleti a tvorbe vrások. Kým celebrity volia skôr invazívne metódy a sú neraz odhodlané ľahnúť si aj pod nôž skúsených plastických chirurgov, bežné ženy volia skôr prírodné oleje, ktoré sa tešia veľkej popularite. No dobre, aby sme teda celebritám nekrivdili, tak aj ony používajú rôzne prírodné oleje, ktoré majú pomerne veľký potenciál. Neraz ukrývajú v sebe zložky, ktoré pleť skrášľujú a prispievajú k jej kráse. Takýto je aj ryžový olej, ktorý má svoje využitie v gastronómii, ale aj v kozmetickom priemysle.

Ryžový olej je extrahovaný z ryžových otrúb. Tým, že ide o prírodný olej, tak obsahuje organickú fytochemickú zlúčeninu, ktorá sa nachádza predovšetkým v bunkových stenách rastlín. Táto zlúčenina má silné účinky proti starnutiu, preto je ryžový olej častokrát označovaný aj za olej mladosti. 

Čo ryžový olej obsahuje?

Ryžový olej sa získava lisovaním ryžových otrúb za studena, vďaka čomu si olej ponecháva všetky zložky obsiahnuté v otrubách. Vďaka všetkým obsiahnutým zložkám ryžový olej disponuje skvelými hydratačnými a protizápalovými účinkami. Neupcháva póry, rýchlo sa vstrebáva a je vhodný pre všetky typy pleti. A čo všetko sa v tomto oleji ukrýva?

  • Vitamíny B - ryžový olej obsahuje hneď niekoľko antioxidačných vitamínov skupiny B, medzi ktoré môžeme zaradiť tiamín (B1), niacín (B3) ako aj kyselinu pantoténovú (B5) a vitamín B6. Tieto vitamíny pomáhajú pokožku upokojiť a dokonca aj vyrovnať tón pleti a zmierniť viditeľnosť hyperpigmentácii na pokožke.
  • Vitamín E - všetkým dobre známy antioxidant chráni pokožku pred vplyvom voľných radikálov a zároveň prispieva k ochrane pleti pred predčasným starnutím a tvorbou vrások. Udržiava pleť pevnú, mladistvú a žiarivú.
  • Gama-oryzanol - zmes rastlinných esterov a sterolov, protizápalová látka podporujúca cirkuláciu a zmierňujúca opuchy a tmavé kruhy pod očami.
  • Skvalén - pomáha pri regenerácii buniek a zároveň posilňuje kožnú bariéru. Pokožku udržiava zvláčnenú, zmierňuje výskyt jemných liniek a hlbokých vrások, zmierňuje podráždenie a urýchľuje proces hojenia.
  • Kyselina ferulová - silný antioxidant, ktorý chráni pokožku pred UV lúčmi. Pokožku pomáha udržiavať hladkú a mladú.
  • Kyselina linolová (vitamín F) - esenciálna mastná kyselina omega-6 posilňujúca bariéru pokožky. Jej protizápalové účinky pomáhajú znižovať podráždenie a zmierňujú výskyt akné.
  • Kyselina olejová - protizápalová omega-9 mastná kyselina pomáha pokožke udržiavať si pevnosť, pružnosť a tým aj mladistvejší vzhľad.

Aké sú účinky ryžového oleja?

  • Pokožku hydratuje a udržuje ju vláčnu po dlhú dobu
  • Pomáha predchádzať tvorbe vrások a zároveň pomáha vyhladzovať jemné línie
  • Zjemňuje a vyhladzuje pokožku
  • Pomáha inhibovať pigmentáciu melanínu - minimalizuje hyperpigmentácie na pokožke
  • Vyrovnáva tón a štruktúru pokožky
  • Posilňuje bariérovú ochranu pokožky
  • Protizápalové účinky pomáhajú zmierňovať výskyt akné
  • Chráni pokožku pred pôsobením UV lúčov a slnečného žiarenia
  • Upokojuje podráždenú pokožku a zmierňuje začervenanie

Click here to edit...